Maakt het uit wie demonstreert? De personen die in Nederland mogen demonstreren

Heeft de organisator van een demonstratie een bijzondere rol?

De organisator is de spin in het web bij een demonstratie. De organisator is het contactpunt voor de gemeente en de politie, maar ook voor demonstranten. 

De organisator van een demonstratie heeft verschillende taken. Vooral van belang is dat de organisator de demonstratie moet aanmelden bij de burgemeester. Ook werkt de organisator samen met de gemeente en de politie om ervoor te zorgen dat de demonstratie goed verloopt.

Als de burgemeester regels (beperkingen) oplegt aan de demonstratie, dan geeft de burgemeester die regels door aan de organisator (in een ‘Wom-beschikking’). De organisator geeft deze regels daarna door aan de demonstranten. 

Het is niet de taak van de organisator om de veiligheid te garanderen; dat is de verantwoordelijkheid van de burgemeester. 

Tijdens de demonstratie moet de organisator zich inspannen om ervoor te zorgen dat de demonstranten voldoen aan de regels en dat de demonstratie vreedzaam blijft. De organisator is echter niet persoonlijk verantwoordelijk voor het gedrag van andere demonstranten, tenzij de organisator hen daartoe opzettelijk heeft aangezet. 

Zoek naar vragen, artikelen en rechtspraak: