Wat mag mee bij een demonstratie? Spandoeken, fakkels, voertuigen en andere dingen waarmee wordt gedemonstreerd

Mag je voorwerpen die gebruikt kunnen worden als wapen (zoals fakkels, stokken of vuurwerk) gebruiken tijdens een demonstratie?

Bij demonstraties wordt regelmatig gebruikgemaakt van fakkels of vuurwerk, of stokken om daarmee spandoeken omhoog te kunnen houden. Dit is in principe toegestaan. De burgemeester mag dus niet, zonder daar een reden voor te geven, in algemene regels/voorschriften zetten dat fakkels, stokken of vuurwerk niet zijn toegestaan bij demonstraties. 

De burgemeester kan het dragen van voorwerpen alleen beperken en (als het echt niet anders kan) verbieden als dit noodzakelijk is om de gezondheid te beschermen, om ernstige verkeerschaos tegen te gaan of als het tot wanordelijkheden leidt. 

Bijvoorbeeld als de burgemeester concrete aanwijzingen heeft dat de demonstranten stokken mogelijk gebruiken als wapen, of fakkels om brand te stichten.

Demonstranten mogen geen wapens bij zich dragen, dat is strafbaar. Doen demonstranten dat toch, dan kunnen zij worden aangehouden en bestraft.

Zoek naar vragen, artikelen en rechtspraak: