Rechtspraak over demonstratierecht
Instantie
Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden
Soort zaak
hoger beroep
Rechtsgebied
Strafrechtelijk
Procespartijen
Betrokkene (actievoerder "Truckers Konvooi Ride for Freedom")
ECLI
ECLI:NL:GHARL:2024:96
Lees de volledige rechtspraak
5 januari 2024

Ontbreken staandehouding bij boete voor door rood rijden tijdens demonstratie toegestaan

Het oordeel in het kort

Betrokkene is een boete opgelegd voor rijden door rood. De ambtenaar die de overtreding zag, kon vanwege de demonstratie de betrokkene niet veilig staande houden. Boete is daarom terecht gegeven.

Wat zijn de feiten?

Op 30 januari 2022 kreeg betrokkene een sanctie (een boete van € 250) voor het rijden door door rood. De betrokkene was onderdeel van een "Truckers Konvooi Ride for Freedom", een onaangekondigde demonstratie tegen coronamaatregelen. Een ambtenaar die belast was met het houden van toezicht op de demonstratie heeft een boete opgelegd zonder de betrokkene daarbij staande te houden. De reden daarvoor was dat het voertuig niet veilig staande kon worden gehouden vanwege de demonstratie.

De centrale vraag van deze rechtszaak:

Is de boete van € 250 terecht opgelegd aan de betrokkene?

Wat oordeelt de rechter?

De rechter bevestigt de eerdere uitspraak van de kantonrechter. De opdracht van de officier van dienst dat de ambtenaar alleen toezicht mocht houden op de demonstratie en niet in mocht grijpen (waarin de keuze besloten ligt dat niet tot staandehouding wordt overgegaan bij het vaststellen van mogelijke verkeersovertredingen) kan alleen zeer terughoudend worden getoetst door de rechter. De keuze om niet tot staandehouding over te gaan tijdens de demonstratie doorstaat die rechterlijke toets.

Wat leert deze uitspraak ons?

Verkeersregels dienen ook tijdens demonstraties in acht te worden genomen. In sommige bijzondere situaties, zoals bij bepaalde demonstraties, is het toegestaan dat autoriteiten die toezicht houden op een demonstratie ervoor kiezen om niet tot staandehouding over te gaan bij het opleggen van een boete.

Rechtspraak

Meer recente uitspraken