Rechtspraak over demonstratierecht
Instantie
Rechtbank Overijssel
Soort zaak
eerste aanleg
Rechtsgebied
Strafrechtelijk
Procespartijen
Verdachte (tegen KOZP-demonstratie)
ECLI
ECLI:NL:RBOVE:2024:514
Lees de volledige rechtspraak
5 januari 2024

Veroordeling voor openlijk en in vereniging geweld plegen tegen KOZP-demonstranten en hun auto

Het oordeel in het kort

Demonstranten van Kick Out Zwarte Piet waren onderweg naar de Sinterklaasoptocht in Staphort om tegen Zwarte Piet te demonstreren. Onderweg werden ze door een groep tegendemonstranten van 150-200 mensen bekogeld met eieren. Verdachte is een van deze tegendemonstranten. Verdachte is veroordeeld voor het openlijk en in vereniging plegen van geweld door het gooien van eieren.

Wat zijn de feiten?

Op 19 november 2022 vond de Sinterklaasintocht plaats in Staphorst. Demonstranten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) waren van plan om te demonstreren tegen Zwarte Piet tijdens de intocht. De KOZP-demonstranten hadden gepland om in een colonne naar hun aangewezen demonstratievlak te rijden. Een auto met KOZP-demonstranten was uit de colonne geraakt, maar is zelf doorgereden. Deze auto heeft op een bepaald moment op de A28 de afslag Staphorst genomen. Een andere auto met waarnemers van Amnesty International heeft, los van van de KOZP-demonstranten, ook deze afslag genomen.


Aan het eind van deze afrit werden beide auto's onderschept door een groep van 150 tot 200 personen. Deze groep was deels verkleed en geschminkt als Zwarte Piet. Zij hebben geweld gepleegd tegen de auto's met KOZP-demonstranten en de Amnesty International waarnemers. De verdachte in deze zaak was onderdeel van die groep. Hij staat terecht voor het openlijk in vereniging plegen van geweld tegen personen en goederen (artikel 141 Sr).

De centrale vraag van deze rechtszaak:

Kan de verdachte worden veroordeeld voor het openlijk in vereniging plegen van geweld tegen personen en goederen (artikel 141 Sr)?

Wat oordeelt de rechter?

De rechter oordeelt dat de verdachte schuldig is aan het openlijk en in vereniging geweld plegen tegen auto's en inzittenden.

Er is geweld gepleegd door eieren te gooien naar de auto en de inzittenden. Dit blijkt uit het bewijs. Er waren elkaar opvolgende geweldshandelingen die vlak na elkaar zijn gebeurd. Daarnaast hadden de geweldshandelingen met elkaar te maken. De rechtbank ziet alle geweldshandelingen daarom als één handeling, doordat ze vlak na elkaar zijn gebeurd en met elkaar te maken hadden.

Daarnaast is het geweld ook in vereniging gepleegd. De verdachte wist ongeveer een week van te voren van de actie die was gepland door de groep. De rechtbank neemt daarom aan dat de verdachte op zijn minst heeft geaccepteerd dat er gezamenlijk en gepland geweld zou gebeuren bij de actie.

Doordat het eieren gooien onder de geweldshandelingen valt en het geweld in vereniging is gepleegd, wordt de verdachte door de rechter veroordeeld.

Wat leert deze uitspraak ons?

Personen kunnen strafrechtelijk worden veroordeeld als zij in vereniging geweld plegen tegen demonstranten, ook als die onderweg zijn naar hun demonstratie. Als verschillende geweldshandelingen hierbij vlak na elkaar gebeuren en met elkaar te maken hebben, dan kan de rechter deze handelingen als één geweldshandeling zien.

Rechtspraak

Meer recente uitspraken