Rechtspraak over demonstratierecht
Instantie
Rechtbank Den Haag
Soort zaak
kort geding
Rechtsgebied
Civielrechtelijk
Procespartijen
Stichting Mens en Milieu in de zaak tussen actievoerders van Extinction Rebellion tegen de Nederlandse Staat en de Gemeente Den Haag
ECLI
ECLI:NL:RBDHA:2023:15382
Lees de volledige rechtspraak
3 oktober 2023

Afwijzing vordering tot tussenkomst in Waterwerperzaak XR-blokkades vanwege strijd met de goede procesorde

Het oordeel in het kort

Stichting Mens en Milieu wordt geen partij bij de zaak van 13 oktober 2023 over de inzet van waterwerpers bij demonstraties Extinction Rebellion op de snelweg. Dit zou het karakter en omvang van de zaak (een kort geding) te veel veranderen.

Wat zijn de feiten?

Stichting Milieu en Mens vordert te mogen tussenkomen in de zaak van 13 oktober 2023 over de inzet van waterwerpers bij demonstraties van Extinction Rebellion op de Utrechtsebaan/A12. Door die vordering van tussenkomst wil Stichting Mens en Milieu partij worden in die zaak.

Zij meent daarbij belang te hebben, omdat de demonstraties van Extinction Rebellion misschien kunnen leiden tot een beperking van het uitgeven van fossiele subsidies. Dit kan volgens de stichting resulteren in een verhoging van de prijs van fossiele brandstoffen, waardoor burgers en bedrijven geen of minder brandstoffen kunnen kopen. Dat zou dan een beslissing zijn over energiegebruik die is afgedwongen en waarvoor geen democratische legitimatie is.

De centrale vraag van deze rechtszaak:

Moet de vordering tot tussenkomst van Stichting Mens en Milieu in de zaak van 13 oktober 2023 worden toegewezen?

Wat oordeelt de rechter?

Een vordering tot tussenkomst kan worden toegewezen als de stichting voldoende belang heeft zich te mengen in de hoofdzaak in verband met de nadelige gevolgen die zij van de uitspraak in de hoofdzaak kan ondervinden. Wat daar ook van zij, de goede procesorde staat er in dit geval volgens de rechter aan in de weg om de tussenkomst toe te staan. De zaak van 13 oktober 2023 zou te veel van karakter en omvang veranderen: het betreft een kort geding, waarbij binnen een korte tijd moet worden beslist door een rechter. De tussenkomst zou aan een snelle afdoening van dit kort geding in de weg staan en komt daarom in strijd met de goede procesorde. 

Wat leert deze uitspraak ons?

De rechter weegt bij een vordering tot tussenkomst onder andere de goede procesorde mee. Bij een kort geding moet snel worden geoordeeld; een vordering tot tussenkomst kan dit belemmeren.

Rechtspraak

Meer recente uitspraken