Rechtspraak over demonstratierecht
Instantie
Rechtbank Amsterdam
Soort zaak
eerste aanleg
Rechtsgebied
Strafrechtelijk
Procespartijen
Verdachte (actievoerder tegen coronamaatregelen)
ECLI
ECLI:NL:RBAMS:2024:30
Lees de volledige rechtspraak
4 januari 2024

Vrijspraak verdachte door onduidelijke documentatie noodbevel en beëindiging demonstratie Museumplein

Het oordeel in het kort

Demonstratie tegen coronamaatregelen op Museumplein in Amsterdam. Onduidelijke documentatie rondom het moment van de beëindiging van de demonstratie en de afgifte van het noodbevel. Dit leidt tot onduidelijkheid over de rechtmatigheid van het noodbevel, waardoor verdachte is vrijgesproken.

Wat zijn de feiten?

Op 28 maart 2021 heeft de verdachte, samen met anderen, op het Museumplein in Amsterdam niet voldaan aan een (nood)bevel van de (loco)burgemeester om zich te verwijderen. Op die dag was er op het Museumplein een spontane demonstratie ontstaan tegen het kabinetsbeleid en de toen geldende coronamaatregelen. Het is onduidelijk op welk tijdstip de demonstratie exact is beëindigd en op welk tijdstip het noodbevel is afgegeven.

De centrale vraag van deze rechtszaak:

Is het niet opvolgen van het noodbevel rechtmatig gezien de omstandigheden in deze zaak?

Wat oordeelt de rechter?

De rechter oordeelt dat de verdachte vrijgesproken moet worden.

Het is niet duidelijk op welk tijdstip de spontane demonstratie is beëindigd en op welk tijdstip het noodbevel precies is afgegeven. De documentatie bevat wel aanwijzingen voor die tijdstippen, maar die aanwijzingen alleen zijn niet voldoende. De rechtmatigheid van het noodbevel kan dus niet worden vastgesteld. Dit leidt tot vrijspraak van de verdachte.

Wat leert deze uitspraak ons?

Deze uitspraak benadrukt het belang van zorgvuldige documentatie rondom de besluiten van de burgemeester tijdens een demonstratie.

Rechtspraak

Meer recente uitspraken