Moet een demonstratie worden aangemeld? De aanmeldplicht bij de burgemeester

Waar moeten gemeenten op letten bij de kennisgevingsprocedure?

Volgens de wet mogen gemeenten zelf regels opstellen voor de procedure voor het aanmelden van een demonstratie (de ‘kennisgevingsprocedure’). Het is belangrijk dat deze procedure zo eenvoudig en toegankelijk mogelijk is.

Het gaat erom dat de demonstratie goed kan plaatsvinden. 

Denk aan een digitaal formulier voor het aanmelden van de demonstratie en een korte kennisgevingstermijn (hoeveel dagen van tevoren de demonstratie moet worden aangemeld). 

Ook moeten gemeenten erop letten dat de kennisgeving niet is bedoeld om toestemming te krijgen voor de demonstratie, door bijvoorbeeld informatie op te vragen die de gemeente niet echt nodig heeft om de demonstratie goed te laten plaatsvinden. Denk aan het vragen naar allerlei details van de demonstratie, of naar de namen van sprekers. Dit laatste is sowieso niet toegestaan, zoals de rechter oordeelt in deze uitspraak. De burgemeester vraagt dan namelijk naar de inhoud van de demonstratie, wat volgens de wet (artikel 4 lid 3 Wet openbare manifestaties) is verboden.

Als de kennisgeving is gedaan, is het belangrijk dat de gemeente ervoor zorgt dat de organisator van de demonstratie een bericht krijgt dat de kennisgeving is ontvangen.

Zoek naar vragen, artikelen en rechtspraak: