Naar de rechter? Juridische stappen die demonstranten, derden en autoriteiten kunnen zetten

Wat houdt een voorlopige voorziening of kort geding in?

Heeft een demonstrant (of een andere belanghebbende) een bezwaarschrift of een beroepschrift ingediend tegen bijvoorbeeld een Wom-besluit waarin de burgemeester een demonstratie verbiedt, maar kan diegene de beslissing hierop niet afwachten, dan kan de demonstrant naar de rechter voor een voorlopige voorziening. De voorzieningenrechter is een bestuursrechter die snel (vaak binnen een dag) over een zaak oordeelt. In het burgerlijke recht heet zo’n snelle uitspraak van de rechter een ‘kort geding’.

Er moet wel haast zijn bij een kort geding

Bijvoorbeeld omdat een aangemelde demonstratie een dag van tevoren door de burgemeester is verboden. De demonstrant kan dan tegelijk met het bezwaar of beroep aan de voorzieningenrechter om een oordeel vragen. De voorzieningenrechter beoordeelt of het besluit rechtmatig is, dat betekent dat het niet in strijd met het recht is. Als het daarmee wel in strijd is, dan kan de rechter bijvoorbeeld oordelen dat de demonstratie toch de volgende dag mag plaatsvinden.

Het oordeel van de voorzieningenrechter is voorlopig (het wordt ook wel een ‘voorlopige voorziening’ genoemd), omdat er op een later moment in de zogenoemde bodemprocedure nog een ander oordeel kan worden gegeven door een ‘gewone’ rechter die uitgebreider naar de zaak kijkt.

Het stappenplan op rechtspraak.nl voor het aanvragen van een voorlopige voorziening

Zoek naar vragen, artikelen en rechtspraak: