Wanneer kan een demonstratie worden beperkt? De regels die bij een demonstratie kunnen worden gesteld

Wat is een Wom-beschikking, Wom-besluit of Wom-brief?

Een Wom-beschikking is de brief waarin de burgemeester de regels (ook wel beperkingen of voorschriften) die de burgemeester van tevoren aan de demonstratie verbindt, bekendmaakt aan degene die de demonstratie heeft aangemeld (de organisator). Een Wom-beschikking wordt ook wel een Wom-besluit of een Wom-brief genoemd.

Als de burgemeester een demonstratie van tevoren verbiedt, moet dit ook in een Wom-beschikking worden bekendgemaakt aan de organisator van de demonstratie. En als de burgemeester tijdens een demonstratie aanwijzingen geeft of de demonstratie beëindigt, kan dit ook schriftelijk in een Wom-beschikking worden bekendgemaakt, maar vaak gebeurt dit mondeling.

De burgemeester mag overigens niet zomaar een demonstratie beperken, verbieden of beëindigen. Dat mag alleen onder strikte voorwaarden.

Wom’ is de afkorting van de Nederlandse demonstratiewet: de Wet openbare manifestaties. Een beschikking is een beslissing van een overheidsorgaan in een individueel geval (dus geen algemene regel), zoals een beslissing van een burgemeester over een specifieke demonstratie.

Zoek naar vragen, artikelen en rechtspraak: