Wanneer kan een demonstratie worden beperkt? De regels die bij een demonstratie kunnen worden gesteld

Welke beperkingsmogelijkheden heeft de burgemeester tijdens een demonstratie?

Het demonstratierecht is een grondrecht, daarom kan een demonstratie niet zomaar worden beperkt. De burgemeester is verantwoordelijk voor het beschermen en faciliteren van het demonstratierecht. De burgemeester kan, als dat echt nodig is, beperkingen opleggen als de demonstratie al bezig is. Dit staat in artikel 6 van de demonstratiewet

De burgemeester mag deze beperkingen alleen opleggen om drie redenen: om de gezondheid te beschermen, om ernstige verkeerschaos tegen te gaan of om wanordelijkheden te voorkomen of bestrijden (artikel 2 van de Wet openbare manifestaties). 

Denk aan de beperking dat demonstranten een bepaalde afstand van elkaar moeten houden vanwege een ziekmakend virus. De beperking mag niet over de inhoud van de demonstratie gaan. De burgemeester mag dus bijvoorbeeld niet als regel stellen dat demonstranten bepaalde dingen niet mogen roepen of op spandoeken mogen laten zien. Ook niet als het gaat om strafbare uitingen. Het is de taak van de officier van justitie (het Openbaar Ministerie) om tijdens of na afloop van de demonstratie op te treden tegen strafbare uitingen die tijdens de demonstratie zijn begaan.

Zoek naar vragen, artikelen en rechtspraak: